Calculator


Totaal: 0 ton CO2, € 0,00 inc. BTW. Afrekenen?

Het elektriciteitsverbruik van een gemiddeld huishouden  is 3.500 kilowattuur (kWh); het gemiddelde gasverbruik bedraagt 1.591 kubieke meter (m3). Omgerekend naar CO2  is dit: 4855 kg CO2 per huishouden.

Vul voor een eenpersoonshuishouden 0.5 huishoudens in, en voor een groot huishouden bijvoorbeeld 1,5 of 2. Neemt u 100% echte groene stroom af via uw energieleverancier of wekt u zelf het grootste gedeelte van uw stroom op via bijvoorbeeld zonnepanelen dan kunt u dit veld op 0 laten staan. Wilt u weten of de stroom van uw energieleverancier echt groen is klik dan hier.

Bron: Milieucentraal

Tips: Hier vind je heel veel tips om energie te besparen

De berekeningsmethode en de waardes worden jaarlijks herzien a.d.h.v. de nieuwste ontwikkelingen en inzichten.

Om de CO2 uitstoot van vliegreizen te berekenen is uitgegaan van de methode van Climate Neutral Group, die ontwikkeld is volgens het Greenhouse Gas (GHG) protocol.

Voor een enkele reis vul je 0.5 in.

Tips om minder uit te stoten door reizen:

 • Neem voor korte (steden)trips de trein
 • Vlieg rechtstreeks, vermijd overstappen.
De berekeningsmethode en de waardes worden jaarlijks herzien a.d.h.v. de nieuwste ontwikkelingen en inzichten.

De CO2-uitstoot door autorijden wordt bepaald door de brandstof die wordt verbruikt. Benzine en diesel (fossiele brandstoffen) stoten het meeste uit:

 • Benzine: 0.218 kg CO2 per gereden km
 • Diesel: 0.213 kg CO2 per gereden km
 • Gas: 0.157 kg CO2 per gereden km
 • Hybride: 0.196 kg CO2 per gereden km
 • Elektrisch: 0.107 kg CO2 per gereden km
En er is gerekend met het gemiddelde aantal kilometers, dat in Nederland met een particuliere auto gereden wordt: 13.505 km. Maak je meer of juist minder kilometers dan dit gemiddelde, vul dan 0,5 of 1,5 in.

Bron: CBS gemiddeld aantal kilometers Bron: Uitstoot per type brandstof

De berekeningsmethode en de waardes worden jaarlijks herzien a.d.h.v. de nieuwste ontwikkelingen en inzichten.

De CO2-voetafdruk van een bedrijf kunnen wij gedetailleerd berekenen. Neem in dat geval gerust contact met ons op of maak de directie van jouw werkgever hierop attent. Maar de uitstoot van een bedrijf is globaal te berekenen door gebruik te maken van een gemiddelde CO2-uitstoot per medewerker. Uit een grote database met CO2-voetafdrukken blijkt het volgende:

 • Bij een bedrijf dat lokaal actief is, medewerkers wonen vlak bij hun werk en er wordt zakelijk weinig gereisd, is de gemiddelde CO2-uitstoot per medewerker: 1 ton CO2
 • Bij een bedrijf dat nationaal actief is, medewerkers wonen verder weg en er wordt veel zakelijk zakelijk autogereden, is de gemiddelde CO2-uitstoot per medewerker: 4 ton CO2
 • Bij een bedrijf dat internationaal actief is, medewerkers wonen verder weg en er wordt veel zakelijk zakelijk autogereden én gevlogen, is de gemiddelde CO2-uitstoot per medewerker: 12 ton CO2
Bron: Climate Neutral Group De berekeningsmethode en de waardes worden jaarlijks herzien a.d.h.v. de nieuwste ontwikkelingen en inzichten.

Direct compenseren om gezinnen in ontwikkelingslanden toegang te geven tot efficiënte cookstoves kan ook zonder je CO2-uitstoot te berekenen. Hier zijn er verschillende mogelijkheden om dit snel te doen:

 • Aantal ton CO2, als je je uitstoot al weet of een schatting genoeg vindt. De gemiddelde uitstoot per huishouden in Nederland is 8 ton CO2, volgens Milieucentraal.
 • Een bedrag in Euro's, om zo heel direct uw bijdrage te doen.
 • Een aantal cookstoves, als je graag in natura bijdraagt. Als je 1 invult, maak je 1 jaar lang een clean cookstove mogelijk voor een huishouden in een ontwikkelingsland.

Terug naar energie Terug naar vliegreizen Naar vliegreizen Naar rijden Bereken CO2 en compenseren