Missie


2,9 miljard mensen koken nog elke dag op open vuur of slechte kooktoestellen. Dat heeft een enorme impact, niet alleen op het klimaat, maar ook op gezondheid, ontbossing en de sociale ontwikkeling van vrouwen en kinderen. Jaarlijks sterven meer dan 4 miljoen mensen aan de gevolgen ervan. Vooral vrouwen en kinderen. Dat is meer dan aids en malaria bij elkaar.

De oplossing is simpel: clean cookstoves. Deze schone kooktoestellen stoten veel minder CO2 en roet uit, waardoor het leefklimaat aanzienlijk verbetert. Onze missie is om zoveel mogelijk huishoudens in ontwikkelingslanden toegang te geven tot deze clean cookstoves. Dit betekent dat miljarden mensen niet meer dagelijks worden blootgesteld aan rook en luchtvervuiling binnenshuis. Dit betekent ook een betere gezondheid van vrouwen en kinderen, meer besteedbaar inkomen voor huishoudens en het tegengaan van ontbossing. Tenslotte leveren clean cookstoves een significante bijdrage aan de reductie van CO2-uitstoot, de grootste veroorzaker van klimaatverandering.

4CLIMATE

Maar liefst 5 procent van de wereldwijde CO2-uitstoot wordt veroorzaakt door koken op open vuur. Dat is gigantisch veel! Wij kunnen dit tegengaan. Natuurlijk is het beste om zelf zo min mogelijk van het broeikasgas CO2 uit te stoten. Het gedeelte dat overblijft kun je compenseren door CO2 credits te kopen. Compensatie houdt in dat de broeikasgassen die jij als persoon, huishouden, of bedrijf uitstoot, ergens anders in de wereld met dezelfde hoeveelheid verminderd wordt. Op deze manier heb jij geen effect meer op klimaatverandering en ben je klimaatneutraal.

Met ons COOX4Climate initiatief bieden wij consumenten en organisaties de mogelijkheid om hun CO2 uitstoot te compenseren met CO2 credits afkomstig van clean cookstove projecten. Het geld dat jij besteedt om klimaatneutraal te zijn investeren wij in projecten voor schone kooktoestellen. Hierdoor kunnen huishoudens in ontwikkelingslanden een betaalbare clean cookstove kopen. Dat betekent dat jij HIER je uitstoot compenseert en dat dit bijdraagt aan een betere en gezondere toekomst voor huishoudens DAAR.

CO2 CREDITS

De carbon credits die wij verkopen zijn gecertificeerd. Dat betekent dat er vastgesteld is dat broeikasgasvermindering daadwerkelijk heeft plaats gevonden, doordat er in een huishouden een goed werkende cookstove wordt gebruikt. De certificering is afgegeven door internationaal gerenommeerde standaarden (UNFCCC CDM en Gold Standard) die gebruik maken van checks van onafhankelijke auditors.

De Global Alliance for Clean Cookstoves is de ambassadeur voor dit thema en heeft als doel dat alle huishoudens toegang hebben tot clean cookstoves.